avajeh

ارائه خدمات مشاوره و روانشناسی در زمینه های مختلف خانواده، اعتیاد، ازدواج و ...

avajeh

ارائه خدمات مشاوره و روانشناسی در زمینه های مختلف خانواده، اعتیاد، ازدواج و ...

سیگار کشیدن نوجوان | علل و راه های جلوگیری

سیگار کشیدن نوجوان از آن دسته مشکلاتی است که نگرانی بسیاری را برای پدر و مادر به همراه می‌آورد. سیگار یکی از بدترین و متأسفانه رایج‌ترین انواع اعتیادهاست. به‌علاوه هرچه اعتیاد به این ماده از سن پایین‌تری شروع شود ترک آن نیز سخت‌تر خواهد بود. به همین خاطر پدر و مادرها باید این موضوع را جدی بگیرند؛ و برای برطرف‌کردن آن به دنبال راه چاره‌ای باشند. نوجوانان معمولاً برای پذیرفته‌شدن در جمع دوستان یا احساس قدرت به سراغ سیگار می‌روند. دلیل سیگارکشیدن هرچه که باشد شما می‌توانید با استفاده از بعضی راهکارها جلوی بدتر شدن شرایط را بگیرید. پس اگر شما هم درگیر این مشکل شده‌اید در ادامه این متن همراه ما باشید. این نکته را هم به خاطر داشته باشید که کمک‌گرفتن از یک مشاور متخصص در این شرایط می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد. منبع: سیگار کشیدن نوجوان | علل و راه های جلوگیری

نشانه‌های سیگار کشیدن نوجوان

یکی از اولین نگرانی‌های پدر و مادرها این است که از کجا بفهمیم فرزندمان سیگار می‌کشد یا خیر؛ در جواب این سؤال باید گفت که سیگارکشیدن هم مثل هر رفتار دیگری نشانه‌هایی از خودش به جا می‌گذارد. با کمی دقت در رفتار فرزندتان می‌توانید این نشانه‌ها را پیدا کنید. اما یادتان باشد این نشانه‌ها می‌تواند به هر دلیل دیگری هم ایجاد شده باشد. پس بهتر است تا قبل از اینکه از این موضوع مطمئن شوید رفتار تندی از خودتان نشان ندهید. بعضی از نشانه‌های سیگارکشیدن عبارتند از:

  • فرزندتان بیشتر از قبل به پول احتیاج دارد.
  • به بهانه‌های مختلفی سعی می‌کند از جمع شما فاصله بگیرد.
  • دندان‌های آنها به سمت زردشدن می‌رود.
  • بیشتر از گذشته از آدامس یا عطر استفاده می‌کند.
  • دوستانی دارد که سیگار می‌کشند.
  • سیگار، کبریت یا فندک در وسایل او پیدا کرده‌اید.

دلایل سیگار کشیدن نوجوان

یکی از نکات مهم در پیشگیری یا پایان‌دادن به سیگار کشیدن نوجوان این است که دلایل آن را بشناسیم. وقتی شما بدانید یک اتفاق به چه دلیلی می‌افتد قدرت بیشتری در کنترل و تغییر شرایط خواهید داشت. پس بهتر است بعضی از دلایل سیگارکشیدن نوجوانان را با هم بررسی کنیم. این دلایل عبارتند از:

الگوهای نامناسب

قبل از هر چیز به محیط اطراف خودتان نگاه کنید. آیا شما یا همسرتان سیگار می‌کشید؟ یکی از دلایل اصلی سیگار کشیدن نوجوان الگوبرداری است. وقتی فرزند شما دائماً صحنه سیگارکشیدن اطرافیان را می‌بیند طبیعتاً این موضوع برایش عادی خواهد شد. در نتیجه آنها احساس بدی نسبت به این مسئله ندارند. یا حتی می‌توانیم بگوییم کنجکاوی نوجوان برای استفاده از سیگار بیشتر تحریک خواهد شد.

سیگار کشیدن نوجوان | پذیرفته‌شدن در جمع دوستان

نوجوانان معمولاً با هدف پذیرفته‌شدن در جمع دوستان دست به رفتارهای منفی می‌زنند. آنها در هر سنی هستند که تأییدشدن از جانب همسالان برایشان اهمیت بسیاری دارد. سیگارکشیدن نیز یکی از رفتارهایی است که این تأیید را به آنها می‌دهد. وقتی فرزند شما با دوستانی ارتباط دارد که سیگار می‌کشند پس قاعدتا باید شبیه به آنها رفتار کند تا یکی از اعضای آن جمع باشد. در واقع خیلی وقت‌ها نوجوانان برای اینکه به خود و دیگران ثابت کنند که از دنیای کودکی فاصله گرفته و یک بزرگسال هستند به سراغ سیگار می‌روند.

فشارهای روحی

اولین ویژگی سیگار یا هر مخدر دیگری کم‌کردن استرس است. نوجوانی نیز دوره سنی است که فرد فشارهای روحی بسیاری را تجربه می‌کند. به همین خاطر سیگار گاهی اوقات به‌عنوان راه چاره‌ای برای کم‌کردن استرس مورداستفاده قرار می‌گیرد.

سیگار کشیدن نوجوان | اعتمادبه‌نفس پایین

سیگارکشیدن برای بعضی از نوجوانان نشانه‌ای از بزرگ و قدرتمند بودن است. به همین خاطر می‌توانیم بگوییم معمولاً کسانی که اعتمادبه‌نفس پایینی دارند به سراغ استفاده از سیگار یا هر مخدر دیگری می‌روند. آنها با این کار سعی می‌کنند احساس خودکم‌بینی و نگرانی که از بابت جایگاه خودشان در اجتماع دارند را از بین ببرند.

تجربه دوباره لذت

تجربه لذت شاید دلیل شروع سیگارکشیدن نباشد اما دلیل ادامه‌پیداکردن این رفتار است. استفاده از سیگار باعث آزادشدن مسکن‌های طبیعی از مغز می‌شود. به همین خاطر انجام این کار لذت خاصی را برای فرد به همراه خواهد داشت. خیلی اوقات دلیل وابسته شدن یک نفر به سیگار این است که او به دنبال تجربه مجدد همان احساس لذت نخستین است.

راهکارهایی برای مبارزه با سیگار کشیدن نوجوان

از برخوردهای تند خودداری کنید

وقتی متوجه سیگار کشیدن نوجوان تان می‌شوید اولین قدم این است که برخورد تندی از خودتان نشان ندهید. درست است که این مسئله باعث نگرانی و عصبانیت زیادی در شما شده است؛ اما یادتان باشد شما می‌بایست راه درستی برای حل‌کردن آن پیدا کنید. بسیاری از مواقع بدرفتاری شما تنها باعث می‌شود که فرزندتان از این به بعد با پنهان‌کاری بیشتری به رفتار خودش ادامه بدهد. یادتان باشد که رفتار تند هیچ اطلاعاتی به فرزند شما نمی‌دهد. آنها با این روش متوجه اشتباهشان نمی‌شوند. اگر می‌خواهید به آنها کمک کنید باید در اولین قدم عصبانیتتان را کنترل کنید.

با فرزندتان صحبت کنید

در یک فضا و شرایط مناسب با فرزندتان صحبت کنید. اما یادتان باشد که صحبت‌کردن قواعد خاص خودش را دارد. اگر نوجوان احساس کند شما از موضع بالا به او نگاه می‌کنید و می‌خواهید نصیحتش کنید طبیعتاً در مقابل شما جبهه خواهد گرفت. پس سعی کنید در صحبت‌هایتان در مقابل نوجوان نباشید. با کمک یکدیگر دلایل تمایل فرزندتان به سیگارکشیدن را مشخص کنید و سپس راهکاری برای تغییر شرایط پیدا کنید.

به دنبال تغییر یک‌شبه نباشید

گاهی اوقات شرایط این‌طور نیست که شما و فرزندتان تصمیم بگیرید از این لحظه سیگار را کنار بگذارید و همین اتفاق هم بیفتد. خیلی وقت‌ها شما می‌بایست برای ترک سیگار یک برنامه طولانی‌مدت‌تر داشته باشید. در این برنامه فرزند شما به‌تدریج مقدار مصرف خود را کاهش می‌دهد تا به جایی برسد که دیگر نیازی به استفاده از سیگار نداشته باشد.

نشانه‌ها را شناسایی کنید

یک راهکار مفید برای اینکه فرزندتان را از سیگار دور کنید این است که محرک‌ها را کمتر کنید. با دقت در رفتارهای نوجوان به این سؤال پاسخ بدهید که او چه وقت‌هایی گرایش بیشتری به استفاده از سیگار پیدا می‌کند؟ سپس سعی کنید این موقعیت‌ها را با رفتارهای جایگزین یا مدیریت‌کردن هیجان‌ها تحت کنترل در بیاورید. اگر فکر می‌کنید انجام‌دادن این کار به‌تنهایی، برایتان مشکل است می‌توانید از یک مشاور متخصص در این زمینه کمک بگیرید.

الگوی مناسبی برای فرزندتان باشید

روان‌شناسان معتقدند وقتی می‌خواهید چیزی را به کسی آموزش بدهید اولین قدم این است که خودتان آن را رعایت کنید. شما نمی‌توانید از سیگار استفاده کنید و در همان لحظه به فرزندتان بگویید که این کار را نکند. پس اگر نگران وضعیت نوجوانتان هستید اولین و ساده‌ترین راهکار این است که الگوی خوبی برای او باشید. اگر شما یا هر یک از نزدیکان نوجوان درگیر اعتیاد به سیگار هستید راجع به بدی‌ها و مشکلاتی که به این دلیل برایتان به وجود آمده با او صحبت کنید.

رفتارهای جایگزین را تقویت کنید

وقتی می‌خواهید به نوجوان بگویید نباید یک کار را انجام بدهد طبیعتاً باید بگویید که به‌جای آن چه کاری را انجام بدهد. به همین خاطر یکی از راهکارهای مفید در ترک گرایش به سیگار این است که رفتارهای جایگزین را تقویت کنید. برای مثال ورزش‌کردن، استفاده از جلسات مشاوره و روان‌درمانی یا وقت گذراندن با خانواده را به‌عنوان رفتار هدف در نظر بگیرید. سعی کنید انجام‌دادن آنها توسط نوجوان را با پاداش‌دادن تقویت کنید.

قدرت نه گفتن را به فرزندتان بیاموزید

همان‌طور که گفتیم خیلی وقت‌ها سیگارکشیدن از گروه دوستان شروع می‌شود. در حقیقت فرزند شما خجالت می‌کشد از اینکه مثل سایر دوستانش رفتار نکند. به همین خاطر یک راه مهم برای پیشگیری از سیگارکشیدن نوجوان این است که مهارت نه گفتن را به او آموزش بدهید. نوجوان باید این قدرت را داشته باشد که وقتی با چیزی مخالف است بدون ترس از قضاوت‌شدن نظرش را بیان کند.

هیچ‌کس با سیگارکشیدن قدرتمند نمی‌شود

خیلی از نوجوان‌ها فکر می‌کنند سیگارکشیدن به این معنی است که دیگر بزرگ شده‌اند. در حقیقت این کار احساس قدرت و ارزشمندی را به آنها می‌دهد. به همین خاطر یکی از روش‌ها برای ترک سیگار این است که باورهای اشتباه فرزندتان را از بین ببرید. با نوجوانتان صحبت کنید و راه‌های صحیح قوی کردن خود و داشتن عزت‌نفس را به او نشان بدهید. آنها را مطمئن کنید از اینکه با کشیدن سیگار آن قدرتی که می‌خواهند را به دست نخواهند آورد.

سیگار کشیدن نوجوان و اهمیت مشاوره

اگر متوجه شده‌اید که فرزند نوجوانتان سیگار می‌کشد کمک‌گرفتن از یک مشاور را در اولویت برنامه‌هایتان قرار بدهید. اگر شما برای این رفتار فرزندتان فکری نکنید و اوضاع را تغییر ندهید احتمال دارد که او برای همیشه درگیر این مشکل بماند. اما خیلی اوقات ما به‌تنهایی کاری از دستمان برنمی‌آید.

نداشتن دانش کافی یا بی‌توجهی فرزندمان به حرف‌های ما از جمله دلایل این شرایط هستند. مشاور با توجه به تخصصی که دارد به‌خوبی می‌تواند با فرزند شما ارتباط برقرار کند. آنها با بررسی‌های دقیق متوجه دلیل مشکل فرزندتان خواهند شد. و سپس می‌توانند راهکارهای علمی و مناسبی را برای تغییر شرایط به شما معرفی کنند.

برای دریافت مشاوره در زمینه سیگار کشیدن نوجوان می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 تماس بگیرید.

سؤالات متداول

چطور جلوی سیگار کشیدن فرزند نوجوان ام را بگیرم؟

در اولین قدم بهتر است از برخورد تند خودداری کنید؛ با کمک فرزندتان شرایط و چیزهایی که باعث تمایل او به استفاده از سیگار می‌شود را مشخص کنید؛ سپس در این شرایط از راهکارهایی مثل پرت‌کردن حواس استفاده کنید؛ تقویت‌کردن رفتارهای جایگزین و به‌خصوص کمک‌گرفتن از یک مشاور از دیگر راهکارهایی هستند که می‌توانند به شما کمک کنند.

منبع: سیگار کشیدن نوجوان | علل و راه های جلوگیری

سیگار کشیدن نوجوان | علل و راه های جلوگیری

سیگار کشیدن نوجوان از آن دسته مشکلاتی است که نگرانی بسیاری را برای پدر و مادر به همراه می‌آورد. سیگار یکی از بدترین و متأسفانه رایج‌ترین انواع اعتیادهاست. به‌علاوه هرچه اعتیاد به این ماده از سن پایین‌تری شروع شود ترک آن نیز سخت‌تر خواهد بود. به همین خاطر پدر و مادرها باید این موضوع را جدی بگیرند؛ و برای برطرف‌کردن آن به دنبال راه چاره‌ای باشند. نوجوانان معمولاً برای پذیرفته‌شدن در جمع دوستان یا احساس قدرت به سراغ سیگار می‌روند. دلیل سیگارکشیدن هرچه که باشد شما می‌توانید با استفاده از بعضی راهکارها جلوی بدتر شدن شرایط را بگیرید. پس اگر شما هم درگیر این مشکل شده‌اید در ادامه این متن همراه ما باشید. این نکته را هم به خاطر داشته باشید که کمک‌گرفتن از یک مشاور متخصص در این شرایط می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد.

منبع: سیگار کشیدن نوجوان | علل و راه های جلوگیری

نشانه‌های سیگار کشیدن نوجوان

یکی از اولین نگرانی‌های پدر و مادرها این است که از کجا بفهمیم فرزندمان سیگار می‌کشد یا خیر؛ در جواب این سؤال باید گفت که سیگارکشیدن هم مثل هر رفتار دیگری نشانه‌هایی از خودش به جا می‌گذارد. با کمی دقت در رفتار فرزندتان می‌توانید این نشانه‌ها را پیدا کنید. اما یادتان باشد این نشانه‌ها می‌تواند به هر دلیل دیگری هم ایجاد شده باشد. پس بهتر است تا قبل از اینکه از این موضوع مطمئن شوید رفتار تندی از خودتان نشان ندهید. بعضی از نشانه‌های سیگارکشیدن عبارتند از:

  • فرزندتان بیشتر از قبل به پول احتیاج دارد.
  • به بهانه‌های مختلفی سعی می‌کند از جمع شما فاصله بگیرد.
  • دندان‌های آنها به سمت زردشدن می‌رود.
  • بیشتر از گذشته از آدامس یا عطر استفاده می‌کند.
  • دوستانی دارد که سیگار می‌کشند.
  • سیگار، کبریت یا فندک در وسایل او پیدا کرده‌اید.

دلایل سیگار کشیدن نوجوان

یکی از نکات مهم در پیشگیری یا پایان‌دادن به سیگار کشیدن نوجوان این است که دلایل آن را بشناسیم. وقتی شما بدانید یک اتفاق به چه دلیلی می‌افتد قدرت بیشتری در کنترل و تغییر شرایط خواهید داشت. پس بهتر است بعضی از دلایل سیگارکشیدن نوجوانان را با هم بررسی کنیم. این دلایل عبارتند از:

 الگوهای نامناسب

قبل از هر چیز به محیط اطراف خودتان نگاه کنید. آیا شما یا همسرتان سیگار می‌کشید؟ یکی از دلایل اصلی سیگار کشیدن نوجوان الگوبرداری است. وقتی فرزند شما دائماً صحنه سیگارکشیدن اطرافیان را می‌بیند طبیعتاً این موضوع برایش عادی خواهد شد. در نتیجه آنها احساس بدی نسبت به این مسئله ندارند. یا حتی می‌توانیم بگوییم کنجکاوی نوجوان برای استفاده از سیگار بیشتر تحریک خواهد شد. سیگار کشیدن نوجوان | پذیرفته‌شدن در جمع دوستان

نوجوانان معمولاً با هدف پذیرفته‌شدن در جمع دوستان دست به رفتارهای منفی می‌زنند. آنها در هر سنی هستند که تأییدشدن از جانب همسالان برایشان اهمیت بسیاری دارد. سیگارکشیدن نیز یکی از رفتارهایی است که این تأیید را به آنها می‌دهد. وقتی فرزند شما با دوستانی ارتباط دارد که سیگار می‌کشند پس قاعدتا باید شبیه به آنها رفتار کند تا یکی از اعضای آن جمع باشد. در واقع خیلی وقت‌ها نوجوانان برای اینکه به خود و دیگران ثابت کنند که از دنیای کودکی فاصله گرفته و یک بزرگسال هستند به سراغ سیگار می‌روند.

 فشارهای روحی

اولین ویژگی سیگار یا هر مخدر دیگری کم‌کردن استرس است. نوجوانی نیز دوره سنی است که فرد فشارهای روحی بسیاری را تجربه می‌کند. به همین خاطر سیگار گاهی اوقات به‌عنوان راه چاره‌ای برای کم‌کردن استرس مورداستفاده قرار می‌گیرد.

 سیگار کشیدن نوجوان | اعتمادبه‌نفس پایین

سیگارکشیدن برای بعضی از نوجوانان نشانه‌ای از بزرگ و قدرتمند بودن است. به همین خاطر می‌توانیم بگوییم معمولاً کسانی که اعتمادبه‌نفس پایینی دارند به سراغ استفاده از سیگار یا هر مخدر دیگری می‌روند. آنها با این کار سعی می‌کنند احساس خودکم‌بینی و نگرانی که از بابت جایگاه خودشان در اجتماع دارند را از بین ببرند.

 تجربه دوباره لذت

تجربه لذت شاید دلیل شروع سیگارکشیدن نباشد اما دلیل ادامه‌پیداکردن این رفتار است. استفاده از سیگار باعث آزادشدن مسکن‌های طبیعی از مغز می‌شود. به همین خاطر انجام این کار لذت خاصی را برای فرد به همراه خواهد داشت. خیلی اوقات دلیل وابسته شدن یک نفر به سیگار این است که او به دنبال تجربه مجدد همان احساس لذت نخستین است.

راهکارهایی برای مبارزه با سیگار کشیدن نوجوان

 از برخوردهای تند خودداری کنید

وقتی متوجه سیگار کشیدن نوجوان تان می‌شوید اولین قدم این است که برخورد تندی از خودتان نشان ندهید. درست است که این مسئله باعث نگرانی و عصبانیت زیادی در شما شده است؛ اما یادتان باشد شما می‌بایست راه درستی برای حل‌کردن آن پیدا کنید. بسیاری از مواقع بدرفتاری شما تنها باعث می‌شود که فرزندتان از این به بعد با پنهان‌کاری بیشتری به رفتار خودش ادامه بدهد. یادتان باشد که رفتار تند هیچ اطلاعاتی به فرزند شما نمی‌دهد. آنها با این روش متوجه اشتباهشان نمی‌شوند. اگر می‌خواهید به آنها کمک کنید باید در اولین قدم عصبانیتتان را کنترل کنید.

 با فرزندتان صحبت کنید

در یک فضا و شرایط مناسب با فرزندتان صحبت کنید. اما یادتان باشد که صحبت‌کردن قواعد خاص خودش را دارد. اگر نوجوان احساس کند شما از موضع بالا به او نگاه می‌کنید و می‌خواهید نصیحتش کنید طبیعتاً در مقابل شما جبهه خواهد گرفت. پس سعی کنید در صحبت‌هایتان در مقابل نوجوان نباشید. با کمک یکدیگر دلایل تمایل فرزندتان به سیگارکشیدن را مشخص کنید و سپس راهکاری برای تغییر شرایط پیدا کنید.

 به دنبال تغییر یک‌شبه نباشید

گاهی اوقات شرایط این‌طور نیست که شما و فرزندتان تصمیم بگیرید از این لحظه سیگار را کنار بگذارید و همین اتفاق هم بیفتد. خیلی وقت‌ها شما می‌بایست برای ترک سیگار یک برنامه طولانی‌مدت‌تر داشته باشید. در این برنامه فرزند شما به‌تدریج مقدار مصرف خود را کاهش می‌دهد تا به جایی برسد که دیگر نیازی به استفاده از سیگار نداشته باشد.

 نشانه‌ها را شناسایی کنید

یک راهکار مفید برای اینکه فرزندتان را از سیگار دور کنید این است که محرک‌ها را کمتر کنید. با دقت در رفتارهای نوجوان به این سؤال پاسخ بدهید که او چه وقت‌هایی گرایش بیشتری به استفاده از سیگار پیدا می‌کند؟ سپس سعی کنید این موقعیت‌ها را با رفتارهای جایگزین یا مدیریت‌کردن هیجان‌ها تحت کنترل در بیاورید. اگر فکر می‌کنید انجام‌دادن این کار به‌تنهایی، برایتان مشکل است می‌توانید از یک مشاور متخصص در این زمینه کمک بگیرید.

 الگوی مناسبی برای فرزندتان باشید

روان‌شناسان معتقدند وقتی می‌خواهید چیزی را به کسی آموزش بدهید اولین قدم این است که خودتان آن را رعایت کنید. شما نمی‌توانید از سیگار استفاده کنید و در همان لحظه به فرزندتان بگویید که این کار را نکند. پس اگر نگران وضعیت نوجوانتان هستید اولین و ساده‌ترین راهکار این است که الگوی خوبی برای او باشید. اگر شما یا هر یک از نزدیکان نوجوان درگیر اعتیاد به سیگار هستید راجع به بدی‌ها و مشکلاتی که به این دلیل برایتان به وجود آمده با او صحبت کنید.

 رفتارهای جایگزین را تقویت کنید

وقتی می‌خواهید به نوجوان بگویید نباید یک کار را انجام بدهد طبیعتاً باید بگویید که به‌جای آن چه کاری را انجام بدهد. به همین خاطر یکی از راهکارهای مفید در ترک گرایش به سیگار این است که رفتارهای جایگزین را تقویت کنید. برای مثال ورزش‌کردن، استفاده از جلسات مشاوره و روان‌درمانی یا وقت گذراندن با خانواده را به‌عنوان رفتار هدف در نظر بگیرید. سعی کنید انجام‌دادن آنها توسط نوجوان را با پاداش‌دادن تقویت کنید.

 قدرت نه گفتن را به فرزندتان بیاموزید

همان‌طور که گفتیم خیلی وقت‌ها سیگارکشیدن از گروه دوستان شروع می‌شود. در حقیقت فرزند شما خجالت می‌کشد از اینکه مثل سایر دوستانش رفتار نکند. به همین خاطر یک راه مهم برای پیشگیری از سیگارکشیدن نوجوان این است که مهارت نه گفتن را به او آموزش بدهید. نوجوان باید این قدرت را داشته باشد که وقتی با چیزی مخالف است بدون ترس از قضاوت‌شدن نظرش را بیان کند.

 هیچ‌کس با سیگارکشیدن قدرتمند نمی‌شود

خیلی از نوجوان‌ها فکر می‌کنند سیگارکشیدن به این معنی است که دیگر بزرگ شده‌اند. در حقیقت این کار احساس قدرت و ارزشمندی را به آنها می‌دهد. به همین خاطر یکی از روش‌ها برای ترک سیگار این است که باورهای اشتباه فرزندتان را از بین ببرید. با نوجوانتان صحبت کنید و راه‌های صحیح قوی کردن خود و داشتن عزت‌نفس را به او نشان بدهید. آنها را مطمئن کنید از اینکه با کشیدن سیگار آن قدرتی که می‌خواهند را به دست نخواهند آورد.

سیگار کشیدن نوجوان و اهمیت مشاوره

اگر متوجه شده‌اید که فرزند نوجوانتان سیگار می‌کشد کمک‌گرفتن از یک مشاور را در اولویت برنامه‌هایتان قرار بدهید. اگر شما برای این رفتار فرزندتان فکری نکنید و اوضاع را تغییر ندهید احتمال دارد که او برای همیشه درگیر این مشکل بماند. اما خیلی اوقات ما به‌تنهایی کاری از دستمان برنمی‌آید.

نداشتن دانش کافی یا بی‌توجهی فرزندمان به حرف‌های ما از جمله دلایل این شرایط هستند. مشاور با توجه به تخصصی که دارد به‌خوبی می‌تواند با فرزند شما ارتباط برقرار کند. آنها با بررسی‌های دقیق متوجه دلیل مشکل فرزندتان خواهند شد. و سپس می‌توانند راهکارهای علمی و مناسبی را برای تغییر شرایط به شما معرفی کنند.

برای دریافت مشاوره در زمینه سیگار کشیدن نوجوان می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 تماس بگیرید.

سؤالات متداول

چطور جلوی سیگار کشیدن فرزند نوجوان ام را بگیرم؟

در اولین قدم بهتر است از برخورد تند خودداری کنید؛ با کمک فرزندتان شرایط و چیزهایی که باعث تمایل او به استفاده از سیگار می‌شود را مشخص کنید؛ سپس در این شرایط از راهکارهایی مثل پرت‌کردن حواس استفاده کنید؛ تقویت‌کردن رفتارهای جایگزین و به‌خصوص کمک‌گرفتن از یک مشاور از دیگر راهکارهایی هستند که می‌توانند به شما کمک کنند.

منبع: سیگار کشیدن نوجوان | علل و راه های جلوگیری

طرحواره نقص و شرم | ریشه ها و نشانه ها

طرحواره نقص و شرم یکی از انواع باورهای اشتباه است که می‌تواند مشکلات روحی بسیاری را برای فرد ایجاد نماید. افراد دارای طرحواره نقص و شرم احساس می‌کنند که بسیار بی‌ارزش هستند و به دلیل نقص‌های عمیقی که در شخصیتشان دارند یک احساس شرم قوی را تجربه می‌کنند. این افراد معمولاً اعتمادبه‌نفس لازم برای فعالیت در محیط و ارتباط با دیگران را ندارند و با توجه به اینکه خود را پایین‌تر از دیگران می‌دانند، تا حد زیادی در روابطشان به خواسته‌های دیگران تن داده و از ابراز نظراتشان خودداری می‌کنند. طرح‌واره نقص و شرم می‌تواند مشکلات بسیاری را در روابط اجتماعی و همین‌طور سلامت روان فرد ایجاد نماید و به همین خاطر لازم است نسبت به درمان آن توجه کافی داشته باشید.

منبع: طرحواره نقص و شرم | ریشه ها و نشانه ها

طرحواره چیست؟

باورها و اعتقادات کلی ما راجع به خودمان، اطرافیان و جهان پیرامون را طرح‌واره می‌نامند. هر فرد از سنین کودکی و پس‌ازاینکه توانایی تجزیه‌وتحلیل پیدا می‌کند بر اساس تجربیاتی که از رفتارهای خود به دست می‌آورد تصور خاصی راجع به خود، محیط اطراف و همین‌طور سایر افراد در ذهن شکل می‌دهد. با توجه به اینکه این طرحواره‌ها بسیار عمیق بوده و تمامی افکار و رفتارهای آینده فرد را تحت تأثیر قرار می‌دهند، لازم است که به آن‌ها توجه کافی داشته باشید. برای مثال اگر کودک به این نتیجه برسد که صرفاً وقتی به دیگران توجه داشته باشد مورد محبت قرار می‌گیرد به‌تدریج این طرحواره در ذهن وی شکل می‌گیرد که برای جلب رضایت و محبت دیگران باید همواره آن‌ها را بر خود مقدم بداند. این طرحواره تمامی روابط کودک در آینده را نیز تحت تأثیر خود قرار می‌دهد.

اگرچه طرحواره‌ها می‌توانند مثبت و سازنده باشند اما بااین‌حال روانشناسان بیشتر بر روی طرحواره‌هایی تمرکز می‌کنند که آسیب‌زا بوده و مشکلاتی را برای فرد ایجاد می‌کنند. تاکنون 18 مورد از این طرح‌واره‌ها شناسایی شده که به آن‌ها طرح‌واره معیوب یا تله نیز گفته می‌شود. طرحواره نقص و شرم یکی از انواع این طرحواره‌هاست که در ادامه راجع به آن صحبت خواهیم کرد.

طرحواره نقص و شرم چیست؟

طرحواره نقص و شرم یکی از انواع طرحواره‌های معیوب یا تله است که باعث می‌شود فرد خود را به‌عنوان شخصی ناتوان، دارای نواقص جدی و بی‌ارزش بداند. این سبک از تفکر باعث می‌شود این افراد به‌ویژه در ارتباط با دیگران احساس کمبود اعتمادبه‌نفس داشته و خود را شایسته دریافت احترام و محبت از جانب دیگران ندانند. حساسیت بالا به طرد شدن از جانب دیگران، مورد انتقاد قرار گرفتن یا مقایسه‌شدن نیز ازجمله ویژگی‌های افراد دارای این طرح‌واره هستند. البته طرحواره نقص و شرم همواره خود را به‌صورت ضعف آشکار اعتمادبه‌نفس نشان نمی‌دهد. گاهی نیز ممکن است فرد ظاهر خود را به‌خوبی حفظ کرده و یا در ذهن هشیار خود اصلاً این تصور را نداشته باشد. برای مثال روانشناسان معتقدند مبتلایان به اختلال شخصیت خودشیفته یکی از گروه‌هایی هستند که علی‌رغم ظاهر مغرور و پر از اعتمادبه‌نفسشان در حقیقت از طرحواره نقص و شرم رنج می‌برند.

دلایل طرحواره نقص و شرم

هرگونه رفتاری با کودک که او را به این نتیجه برساند که برای دیگران ارزشی ندارد، می‌تواند این طرح‌واره را در وی فعال نماید. کودکانی که دائماً با دیگران مقایسه می‌شوند یا والدینشان انتظاراتی بیش‌ازحد از آن‌ها دارند، سرزنش شدن به خاطر احساسات و ویژگی‌ها و همین‌طور محبت مشروط ازجمله تجربیاتی هستند که می‌توانند باعث ایجاد طرح‌واره نقص و شرم در فرد شوند. هنگامی‌که والدین محبت خود به کودک یا تحسین وی را منوط به موضوع خاصی مثل بهترین بودن در میان همسالان، مؤدب بودن یا هر چیز دیگری می‌کنند، باعث ایجاد این تصور در وی می‌شوند که به‌خودی‌خود ارزشی برای دیگران ندارد و این موضوع طرحواره نقص را در آن‌ها فعال خواهد کرد. با توجه به اینکه تجربیات دوران کودکی فرد می‌تواند تمامی زندگی آینده او را تحت تأثیر خود قرار دهد بهتر است در تربیت فرزندانتان با یک روانشناس کودک مشورت کنید.

پیامدهای طرحواره نقص و شرم

این طرحواره پیامدها و مشکلاتی برای فرد به همراه دارد که شایع‌ترین آن‌ها به شرح زیر هستند:

1. مشکل در روابط اجتماعی

شاید بتوان مهم‌ترین پیامدهای طرحواره نقص و شرم را در روابط اجتماعی فرد با دیگران دانست. افراد درگیر با این طرح‌واره معمولاً خود را پایین‌تر از دیگران دانسته و به همین خاطر از برقراری ارتباط با دیگران می‌ترسند. آن‌ها سکوت کردن یا تنهایی را به برقراری ارتباط ترجیح می‌دهند و همچنین در روابط خود معمولاً به دیگران اجازه سوءاستفاده یا مدیریت کردنشان را می‌دهند. با توجه به اینکه این افراد معمولاً خود را دارای نقص و بی‌ارزش می‌دانند، نسبت به اینکه در روابطشان مورد سوءاستفاده یا بدرفتاری قرار بگیرند اعتراض چندانی نخواهند داشت.

آن‌ها اگرچه درست مثل هر فرد دیگری به یک رابطه سالم و بر اساس احترام متقابل نیاز دارند و روابط آن‌ها می‌تواند باعث ناراحتی‌شان شود اما بااین‌حال معمولاً در مقابل این رفتارها واکنشی نشان نمی‌دهند. با توجه به اهمیتی که روابط اجتماعی در سلامت روان و زندگی هر فرد دارد احساس طردشدگی، انزوا و افسردگی ازجمله مشکلاتی هستند که برای فرد پیش خواهد آمد.

2. ناتوانی در رسیدن به موفقیت

طرحواره نقص و شرم و احساس بی‌ارزشی فرد باعث می‌شود که آن‌ها خود را لایق رسیدن به هیچ امتیاز یا مرتبه بالایی ندانند. آن‌ها معمولاً هنگامی‌که قرار است فعالیت خاصی را انجام دهند دچار احساس اضطراب می‌شوند و به دلیل شکی که به توانایی‌هایشان دارند بسیاری از فرصت‌ها را از خود دریغ می‌کنند. با توجه به پیامدهایی که این طرح‌واره در زندگی فرد دارد که مهم‌ترین آن‌ها نارضایتی از شرایط زندگی خود است، شاید بهتر باشد درصورتی‌که نشانه‌های وجود طرحواره نقص و شرم را در خود یا هر فرد دیگری می‌بینید برای برطرف کردن آن از یک روانشناس متخصص کمک بگیرید. برای کسب اطلاعات در زمینه روان درمانی کلیک کنید.

درمان طرحواره نقص و شرم

طرحواره نقص و شرم مشکلات بسیاری را در روابط اجتماعی و سلامت روحی فرد ایجاد می‌کند و به همین خاطر بهتر است برای درمان آن اقدامات لازم را انجام دهید. با توجه به اینکه طرح‌واره‌ها عمیق‌ترین باورها در شخصیت هر فرد هستند، معمولاً به‌سختی می‌توان بدون کمک گرفتن از متخصصین روانشناسی آن‌ها را برطرف کرد. به همین خاطر افرادی که درگیر این احساسات هستند احتمالاً متوجه این موضوع شده‌اند که اگرچه بارها تصمیم گرفته‌اند تفکرات و شخصیت خود را تغییر دهند اما هر بار با قرار گرفتن در محیط بر اساس همان طرح‌واره‌ها عمل می‌کنند. ازجمله مهم‌ترین اقدامات برای درمان طرحواره نقص و شرم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1. مصاحبه با بیمار

اگرچه ممکن است شما نشانه‌های طرحواره نقص و شرم را در خود پیدا کرده باشید بااین‌حال تصمیم‌گیری قطعی راجع به فعالیت این طرح‌واره در ذهن شما باید زیر نظر متخصص روانشناسی صورت بگیرد. به همین خاطر اولین قدم برای درمان این مسئله استفاده از مصاحبه است. در این مرحله درمانگر تلاش می‌کند تا با شنیدن شکایت اصلی بیمار و همین‌طور الگوی رفتارها و تفکرات وی نشانه‌های طرحواره نقص یا هر مشکل دیگری را پیدا کند و به کمک فرد برای درمان آن برنامه‌ریزی نماید. اگر به هر دلیلی احساس می‌کنید نمی‌توانید از جلسات مشاوره حضوری استفاده کنید، می‌توانید با استفاده از مشاوره تلفنی مشکلات خود را با متخصصین در میان بگذارید.

2. آگاهی بخشی و تلاش برای تغییر تفکر

پس‌ازاینکه درمانگر به این نتیجه برسد که فعال شدن طرحواره نقص و شرم دلیل مشکلاتی است که فرد با آن‌ها دست‌به‌گریبان است، ابتدا بینش و آگاهی لازم راجع به این موضوع را به وی خواهد داد و شرایطی که او در آن قرار دارد برایش ترسیم می‌شود. سپس روانشناس تلاش می‌کند تا تغییراتی را در سیستم تفکر فرد ایجاد نماید. اولین قدم و تغییری که باید به آن دست پیدا کند این است که خود را به‌عنوان یک انسان دوست داشته باشد.

افراد درگیر با طرحواره نقص و شرم معمولاً احساس می‌کنند در تمامی زمینه‌ها ضعیف و بی‌ارزش‌اند و دیگران از آن‌ها برتر هستند. درمانگر تلاش می‌کند تا این احساس مطلق بد و بی‌ارزش بودن را از فرد بگیرد و نقاط قوت یا توانایی‌های وی را به او نشان دهد. در این مرحله با استفاده از روش‌های تغییر تفکر به فرد کمک می‌شود تا متوجه این واقعیت شود که دیگران نیز درست مانند او در برخی زمینه‌ها ضعیف عمل می‌کنند اما این موضوع نباید باعث ایجاد این فکر در وی شود که به‌طورکلی ضعیف و بی‌ارزش است.

3. آموزش‌های رفتاری

در کنار ایجاد تغییر در سیستم فکری بیمار، آن‌ها از طریق انجام تکالیف مختلف به‌تدریج رفتارهای جدیدی را جایگزین رفتارهای اشتباه پیشین می‌کنند. برای مثال آن‌ها یاد می‌گیرند تا در روابط اجتماعی خود به شیوه‌ای دیگر رفتار کنند و خود را برابر با سایر افراد بدانند. همچنین اگر واقعاً فرد در برخی مهارت‌ها ضعیف باشد، در طی جلسات درمان و از طریق آموزش‌های رفتاری به او برای برطرف کردن این نقص کمک می‌شود. برای کسب اطلاعات در زمینه طرح‌واره درمان کلیک کنید.

برای دریافت مشاوره در زمینه طرحواره نقص و شرم می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 تماس بگیرید.

سؤالات متداول

طرح‌واره یعنی چه؟

به طور کلی به عمیق‌ترین باورهایی که فرد در ارتباط با خود، محیط پیرامون و اطرافیان دارد و براساس آن‌ها رفتار خود را شکل می‌دهد، طرحواره گفته می‌شود.

افراد دارای طرحواره نقص و شرم چه ویژگی‌هایی دارند؟

این افراد خود را بی‌ارزش دانسته و احساس می‌کنند دیگران از آن‌ها بهتر هستند. اعتقاد به چنین نقصی در خود باعث می‌شود تا آن‌ها احساس بی‌ارزشی کرده و تصور کنند دیگران از آن‌ها برتر هستند.

برای درمان طرح‌واره نقص و شرم چه باید کرد؟

با توجه به اینکه طرح‌واره‌ها عمیق‌ترین لایه باورهای فرد هستند، شما به‌تنهایی نخواهید توانست آن‌ها را از بین ببرید. به همین خاطر بهتر است درصورتی‌که نشانه‌های وجود این طرح‌واره را در خود یا هر یک از اطرافیانتان می‌بینید برای درمان از یک روانشناس کمک بگیرید.

منبع: طرحواره نقص و شرم | ریشه ها و نشانه ها

مصرف همزمان شیشه و الکل

مصرف همزمان شیشه و الکل یکی از روش‌های جدید و در حال گسترش استفاده از مواد مخدر است که معمولاً به دلیل کنجکاوی برای تجربه حالات جسمی و روانی مختلف ایجاد می‌شود. با توجه به اینکه این دو ماده از خانواده‌های دارویی کاملاً متضادی هستند می‌تواند آثار خطرناکی را برای فرد ایجاد نماید و انگیزه فرد را برای ترک کاهش دهد. با در نظر گرفتن این مطلب که مصرف همزمان شیشه و الکل وسوسه مصرف مجدد پس از ترک اعتیاد را افزایش خواهد داد بهتر است از یک روانشناس متخصص در زمینه اعتیاد کمک بگیرید. همچنین برای دریافت مشاوره آنلاین می‌توانید عضو کانال مشاوره روانشناسی ذهن نو شوید.

منبع: مصرف همزمان شیشه و الکل

شیشه و اعتیاد به آن

شیشه یا کریستال نام ماده مخدری است که در سال‌های اخیر استفاده از آن گسترش بسیاری پیدا کرده است. استفاده از شیشه باعث بروز احساس شادی و انرژی در فرد می‌شود که او را برای مصرف مجدد تحریک می‌کند. صحبت کردن بیش‌ازحد، کاهش اشتها و کاهش نیاز به خواب ازجمله نشانه‌هایی هستند که به دنبال مصرف شیشه در فرد دیده می‌شود. با توجه به اینکه شیشه داروی بسیار قوی است که حتی یک‌بار استفاده از آن می‌تواند باعث اعتیاد فرد شود بهتر است برای پیشگیری از اعتیاد به شیشه یا ترک مصرف آن از یک متخصص کمک بگیرید.

الکل و اعتیاد به آن

الکل یکی از قدیمی‌ترین مخدرهای موجود در جهان است و در اصطلاح به هرگونه نوشیدنی گفته می‌شود که حاوی درصدی از اتانول باشد. مصرف الکل و ورود اتانول به جریان خون با اثرگذاری بر گیرنده‌های مغزی که مسئولیت آرامش و رفع اضطراب را بر عهده دارند باعث خواهد شد تا فرد احساس سرخوشی و شادی کاذبی را تجربه کند؛ درعین‌حال افزایش میزان مصرف و بالا رفتن سطح اتانول در خون می‌تواند مشکلات بسیاری مانند کاهش سطح تعادل، کاهش قدرت تصمیم‌گیری، بیهوشی یا حتی ایست قلبی را به همراه داشته باشد. برای آگاهی بیشتر درباره اعتیاد به الکل کلیک کنید.

دلایل مصرف همزمان شیشه و الکل

مصرف همزمان مواد اعتیادآور با یکدیگر یا چند مصرفی حالتی از اعتیاد است که در سال‌های اخیر گسترش بسیاری پیدا کرده است. در این میان استفاده از الکل با انواع مخدرها بیش از سایر حالت‌های چند مصرفی رواج دارد و این موضوع را می‌توان تا حدودی در دسترسی‌پذیری نسبتاً بالای الکل دانست. بااین‌حال با توجه به اینکه شیشه و الکل از دو خانواده دارویی کاملاً متضاد هستند و هریک مغز را به فعالیتی کاملاً متفاوت با دیگری وا‌می‌دارند استفاده از آن‌ها در کنار هم می‌تواند آسیب‌های بسیاری ازجمله خطر سکته مغزی را به همراه داشته باشد. بااین‌حال دلایل بسیاری برای این همزمانی در مصرف وجود دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

کنجکاوی

یکی از اصلی‌ترین دلایلی که برای مصرف همزمان شیشه و الکل وجود دارد این است که نوجوانان و جوانان نسبت به تجربه شرایطی که پس از مصرف این دو ماده برای بدن ایجاد می‌شود کنجکاوی بالایی نشان می‌دهند. بعضی افراد از این دو ماده استفاده می‌کنند اما به هر دلیلی دچار مشکل خاصی نمی‌شوند و بازگو کردن تجربیات آن‌ها برای سایرین باعث افزایش کنجکاوی و تمایل به مصرف در آن‌ها می‌شود.

کسب لذت بیشتر

استفاده همزمان از مخدرهای مختلف میزان اثرگذاری و لذت بخشی استفاده از آن‌ها را افزایش می‌دهد که این خود تبدیل به دلیل و انگیزه‌ای برای مصرف همزمان و مجدد آن‌ها خواهد شد. برای شناخت بیشتر درباره اعتیاد به چند ماده کلیک کنید.

کاهش اضطراب از دلایل مصرف همزمان شیشه و الکل

شیشه ماده اعتیادآوری است که از مت‌آمفتامین تهیه می‌شود و استفاده از آن انرژی فرد را افزایش خواهد داد بااین‌حال بالا رفتن سطح اضطراب یکی از عوارض منفی است که به دنبال استفاده از شیشه برای فرد ایجاد می‌شود. مصرف همزمان شیشه و الکل در برخی شرایط برای جلوگیری از بروز این اضطراب روی می‌دهد زیرا الکل ازجمله داروهایی است که فعالیت دستگاه عصبی را کاهش داده و اضطراب را از بین می‌برد.

کاهش بازداری رفتاری

استفاده از الکل با افزایش اعتمادبه‌نفس فرد باعث خواهد شد تا بسیاری از بازداری‌های رفتاری کاهش پیدا کرده و درنتیجه رفتارهایی از فرد سر خواهد زد که احتمال بروز آن‌ها در شرایط عادی بسیار کمتر است. این موضوع می‌تواند یکی از دلایل مصرف همزمان شیشه و الکل باشد چراکه مصرف الکل قدرت تصمیم‌گیری فرد را کاهش داده و او را به سمت تجربه رفتارهای جدید سوق می‌دهد.

پیامدهای مصرف همزمان شیشه و الکل

اعتیاد همواره نتایج و عوارض منفی بسیاری را به همراه دارد و طبیعتاً در شرایطی که فرد از بیش از یک ماده مخدر استفاده کند این عوارض چند برابر خواهد شد. برخی از مهم‌ترین پیامدهای مصرف همزمان شیشه و الکل را در ادامه با یکدیگر بررسی خواهیم کرد.

افزایش خطر سکته مغزی

ورود الکل به جریان خون با تأثیر بر گیرنده‌های گابا باعث کاهش سطح فعالیت در تمامی بخش‌های بدن می‌شود اما شیشه با اجبار مغز به ترشح دوپامین باعث افزایش فعالیت مغز و تمامی دستگاه‌های عصبی می‌گردد. به همین خاطر مصرف همزمان شیشه و الکل باعث ورود همزمان دو پیام متضاد به مغز شده که این موضوع احتمال بروز مشکلات مغزی ازجمله سکته را افزایش خواهد داد.

کاهش قدرت تصمیم‌گیری و بازداری رفتاری

مصرف الکل معمولاً بسیاری از بازداری‌های رفتاری را کاهش می‌دهد و با افزایش اعتمادبه‌نفس، فرد را به انجام کارهایی که در حالت عادی از انجام آن‌ها خجالت می‌کشیده سوق می‌دهد. همچنین مصرف شیشه نیز انرژی و تمایل فرد برای فعالیت را افزایش می‌دهد. با در نظر گرفتن این مطلب که استفاده از مخدرها با کاهش سطح هوشیاری، قدرت تصمیم‌گیری فرد را تحت تأثیر قرار می‌دهند، مصرف همزمان شیشه و الکل احتمال انجام رفتارهای تکانه‌ای و پرخطر را افزایش خواهد داد.

دشواری در ترک اعتیاد به مصرف همزمان شیشه و الکل

متخصصین حوزه ترک اعتیاد معتقدند که استفاده همزمان از چند ماده مخدر باعث ایجاد دشواری‌هایی در فرایند ترک اعتیاد خواهد شد. این مشکلات می‌تواند نیاز فرد به دریافت مراقبت‌های تخصصی را افزایش داده و حتی فرایند ترک اعتیاد را با شکست مواجه کند. این موضوع لزوم استفاده از جلسات مشاوره روانی و ایجاد هدف و انگیزه برای ترک را افزایش می‌دهد. برای اطلاعات بیشتر در زمینه ترک اعتیاد کلیک کنید.

مصرف همزمان شیشه و الکل | ترک روانی اعتیاد

به‌طورکلی ترک اعتیاد به هر ماده مخدر شامل دو مرحله سم‌زدایی یا ترک فیزیولوژیک و همین‌طور جلسات روان‌درمانی برای رهایی از وابستگی روانی به مخدرهاست. متأسفانه بسیاری از افراد سم‌زدایی را مساوی با ترک اعتیاد می‌دانند و جلسات درمان روانی را جدی نمی‌گیرند. این موضوع می‌تواند مشکلات بسیاری را در آینده ایجاد نماید که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان شروع مجدد مصرف را نام برد. به همین خاطر بهتر است درصورتی‌که برای ترک اعتیاد اقدام می‌کنید از یک مشاور نیز در این زمینه کمک بگیرید. ازجمله اقداماتی که روانشناسان برای ترک مصرف همزمان شیشه و الکل انجام می‌دهند می‌توان موارد زیر را نام برد.

ایجاد و حفظ انگیزه

ترک اعتیاد در ذهن بسیاری از مصرف‌کنندگان با نشانه‌های جسمی و روانی ناخوشایند همراه است و این موضوع انگیزه فرد برای ترک را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد. در شرایطی که وی در گذشته تجربه ناموفقی از ترک نیز داشته باشد این موضوع بیش از قبل انگیزه‌های او را تحت تأثیر قرار می‌دهد. به همین خاطر در جلسات بازپروری روانی مشاورین سعی می‌کنند با ایجاد انگیزه برای فرد او را از دلسرد شدن در طول فرایند ترک دور نگه دارند.

کمک به افزایش اعتمادبه‌نفس و خودکنترلی

شکست در فرایند ترک اعتیاد باعث می‌شود که فرد خود را به‌عنوان شخصی ناتوان و ضعیف بشناسد و برخوردهای نامناسب دیگران نیز به ایجاد جدی‌تر این باور در ذهن وی دامن می‌زند. یکی از اقدامات اساسی روانشناسان برای ترک اعتیاد این است که عزت‌نفس ازدست‌رفته فرد را به او بازگردانند و با ایجاد موفقیت‌های کوچک به وی کمک کنند باور کند که توانایی ایجاد تغییر در شرایط زندگی را دارد.

آموزش کنترل وسوسه‌های روانی

اصلی‌ترین هدف جلسات روان‌درمانی این است که به فرد کمک می‌کند تا با بررسی دقیق محیط اطراف خود محرک‌هایی که باعث افزایش میل به مصرف در وی می‌شوند را شناسایی کرده و سپس راه‌هایی برای کنترل تمایلات را آموزش ببیند. برای مثال ممکن است فردی احساس کند شنیدن نام مخدرها نیز می‌تواند او را به مصرف مجدد تحریک کند.

خانواده‌درمانی برای مصرف همزمان شیشه و الکل

خانواده یکی از مهم‌ترین بسترهای اجتماعی است که نقش بسیاری در یک ترک موفقیت‌آمیز دارد. رفتار اعضای خانواده با فرد می‌تواند دلیلی برای تمایل وی به مصرف بیشتر و یا ترک اعتیاد باشد. مشاورین معمولاً جلساتی را برای خانواده برگزار می‌کنند و با افزایش اطلاعات آن‌ها راجع به اعتیاد نکاتی را در ارتباط با شیوه برخورد با فرد به خانواده آموزش می‌دهند.

برای دریافت مشاوره در زمینه اعتیاد می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره ترک اعتیاد تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02166419012 تماس بگیرید.

سؤالات متداول

مصرف همزمان شیشه و الکل چه دلایلی دارد؟

ایجاد لذت بیشتر و همین‌طور از بین بردن اضطرابی که به دلیل استفاده از شیشه برای فرد ایجاد می‌شود ازجمله دلایل مصرف همزمان شیشه و الکل هستند.

آیا امکان ترک مصرف همزمان شیشه و الکل وجود دارد؟

بله؛ اگرچه مصرف همزمان مخدرها با یکدیگر دشواری‌هایی را در فرایند ترک ایجاد می‌کند بااین‌حال درصورتی‌که از متخصصین قابل‌اعتماد برای ترک مصرف استفاده کنید امکان ترک وجود دارد.

منبع: مصرف همزمان شیشه و الکل

مصرف همزمان تریاک و حشیش

مصرف همزمان تریاک و حشیش چه عوارضی به همراه دارد؟ تریاک و حشیش هردو جزء رایج‌ترین موادی هستند که مورد سوءمصرف قرار می‌گیرند. ترکیب این دو ماده در کنار هم می‌تواند عوارض جانبی هریک از آن‌ها را تشدید کرده و باعث بروز علائم ناخوشایند جسمی و روانی شود. تریاک در واقع قابلیت تسکین دهندگی دارد و مصرف آن به بروز وابستگی جسمانی و روانی می‌انجامد. مصرف تریاک در کنار اعتیاد به حشیش باعث می‌شود فرد درک متفاوتی نسبت به زمان و مکان پیدا ‌کند و هذیان و توهم را نیز تجربه ‌نماید. ما در ادامه این مقاله به توضیحات بیشتری در زمینه مصرف همزمان تریاک و حشیش پرداخته‌ایم پس همراه ما باشید. بهره بردن از مشاوره ترک اعتیاد کمک می‌کند تا افراد ترک راحت تری را سپری کرده و با مشکلات کمتری مواجه شوند.

منبع: مصرف همزمان تریاک و حشیش

مصرف همزمان تریاک و حشیش | آشنایی با تریاک و حشیش

تریاک نوعی ماده مخدر افیونی است که از گیاهی به نام خشخاش به دست می‌آید. این ماده مخدر حاوی مورفین است و از همین رو باعث ایجاد اثرات تسکین دهندگی و تخفیف درد در انسان می‌شود. مصرف تریاک اعتیاد آور بوده و به بروز وابستگی جسمانی و روانی می‌انجامد. به همین خاطر افرادی که درگیر اعتیاد به این ماده هستند در صورت قطع مصرف علائمی نظیر درد عضلانی، درد مفاصل، حالت تهوع، اسهال و استفراغ را تجربه می‌کنند.

در مقابل حشیش نوعی ماده مخدر است که در طبقه بندی دارویی در دسته کانابیس‌ها قرار می‌گیرد. این ماده از صمغ گیاه شاهدانه به دست می‌آید و حاوی مقادیر زیادی از ماده موثره THC است. این ماده نوعی روانگردان محسوب می‌شود و از همین رو مصرف آن به بروز تغییرات ادراکی می‌انجامد. برای مثال افراد در پی مصرف حشیش ممکن است درک متفاوتی نسبت به زمان و مکان داشته باشند و همچنین احتمال دارد علائم روان پریشی نظیر هذیان و توهم را نیز تجربه کنند.

عوارض مصرف همزمان تریاک و حشیش

مصرف همزمان تریاک و حشیش می‌تواند پیامدهای ناخوشایند گوناگونی را برای فرد به همراه بیاورد که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

1- بروز اعتیاد چندگانه

اعتیاد به بیش از یک ماده منجر به بروز وضعیتی می‌شود که به آن اعتیاد چندگانه گفته می‌شود. در این شرایط شما با چالش‌های بیشتری در مسیر ترک اعتیاد رو به رو خواهید بود چرا که هر نوع مواد، عوارض مربوط به خود را دارد و مصرف آن‌ها در کنار یکدیگر می‌تواند شرایط بحرانی و خاصی را به وجود بیاورد. ترک اعتیاد برای افرادی که همزمان به تریاک و حشیش وابسته هستند حتما باید زیر نظر یک متخصص انجام شود. در نتیجه قبل از قطع مصرف حتما با یک روانشناس تماس گرفته و مشاوره ترک اعتیاد دریافت نمایید.

2- افزایش ریسک ابتلا به اختلالات روان شناختی

مصرف مواد مخدر به خصوص مواد روان گردان تا حد زیادی فرد را در معرض ابتلا به اختلالات روان شناختی قرار می‌دهد. از جمله این اختلالات می‌توان به افسردگی اساسی، اختلالات اضطرابی، افسردگی دو قطبی و اسکیزوفرنیا اشاره کرد. بررسی‌ها نشان می‌دهد که استفاده از چند ماده در کنار یکدیگر با ایجاد تاثیرات مضاعف بر انتقال دهنده‌های عصبی مغز، ریسک ابتلا به این اختلالات را افزایش می‌دهد.

3- تشدید سندروم محرومیت از مواد

در شرایطی که مصرف تریاک به بروز وابستگی جسمانی شدید می‌انجامد حشیش وابستگی روانی زیادی ایجاد می‌کند. این مسئله باعث می‌شود که در پی قطع مصرف، سندروم محرومیت از مواد با علائم ناخوشایند بیشتری ظهور پیدا کند. افراد اغلب در این شرایط درد جسمانی، حالت تهوع، اسهال، استفراغ، آبریزش بینی، احساس اضطراب شدید، بی قراری، وسوسه ذهنی شدید برای مصرف مجدد مواد و افسردگی را گزارش می‌کنند.

تجربه علائم جسمانی و روانی شدید در کنار یکدیگر می‌تواند آنقدر آزاردهنده شود که فرد را از پیمودن مسیر ترک منصرف نماید اما خوشبختانه درمان‌های دارویی و روانشناختی زیادی وجود دارد که در این شرایط می‌تواند به کمک بیماران بیاید. از جمله این درمان‌ها می‌توان به سم زدایی به کمک داروهای نگهدارنده و دریافت روان درمانی فردی و گروهی اشاره کرد

مصرف همزمان تریاک و حشیش | سخن آخر

همان طور که گفته شد مصرف همزمان تریاک و حشیش با ایجاد وابستگی جسمانی و روانی به بروز وضعیت دشواری برای فرد مصرف کننده می‌انجامد. برای پیشگیری از شدت گرفتن اعتیاد و دچار شدن به عوارض جانبی چندگانه بسیار اهمیت دارد که ترک اعتیاد زیر نظر یک متخصص هرچه زودتر آغاز گردد. در مسیر ترک شما نیاز دارید که از خدمان روان درمانی و پزشکی کمک بگیرید چرا که باید وضعیت سلامت روان و سلامت جسمانی در کنار یکدیگر مورد ارزیابی و درمان قرار بگیرند.

در نتیجه در قدم اول با یک روانشناس متخصص در حوزه اعتیاد تماس بگیرید و در مورد نحوه شروع درمان اعتیاد مشورت کنید. روانشناس با برگزاری جسلات روان درمانی فردی، خانوادگی و گروهی به شما کمک می‌کند تا بتوانید به سمت پرهیزی پایدار حرکت کنید. همچنین هر زمان نیاز به درمان‌های دارویی وجود داشته باشد درمانگر شما را به یک پزشک ارجاع خواهد داد. برای کسب اطلاعات در زمینه مشاوره ترک اعتیاد کلیک کنید.

برای دریافت مشاوره تلفنی ترک اعتیاد در زمینه اعتیاد می توانید از طریق شماره 02166419012 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه تماس بگیرید.

سوالات متداول

آیا متادون تراپی می‌تواند اعتیاد همزمان به تریاک و حشیش را درمان کند؟

متادون از جمله داروهای نگهدارنده است که برای ترک اعتیاد به مواد افیونی از جمله تریاک به کار می‌رود. اگر شما همزمان به تریاک و حشیش اعتیاد داشته باشید متادون نیز می‌تواند به شما در روند درمان کمک کند اما لازم است درمان‌های تکمیلی نظیر شرکت در جلسات روان درمانی را نیز پیگیری نمایید.

2. مصرف همزمان تریاک و حشیش چه عوارضی دارد؟

با توجه به اینکه این دو دارو از دو خانواده مخالف هستند مصرف آن‌ها تأثیرات نامطلوبی را در عملکرد مغز فرد ایجاد می‌کند. علاوه بر این استفاده همزمان از تریاک و حشیش احتمال اوردوز را افزایش خواهد داد.

منبع: مصرف همزمان تریاک و حشیش