ترس از آینه یا اسپکتروفوبیا یکی دیگر از انواع فوبیاها بوده که تقریبا شیوع زیادی نیز میان افراد دارد. اینکه برخی از افراد به دلیل اضافه وزن و یا تغییرات ناگهانی در چهره شان تمایلی به نگاه کردن در آینه ندارند؛ طبیعی است. اما گاهی این موضوع برای افراد به قدری شدید است که تبدیل به فوبیا شده و در زندگی شخصی و اجتماعی آنها اختلال ایجاد میکند. چنین افرادی با وجود اینکه هیچ مشکلی در ظاهر و یا حتی اندامشان ندارند؛ اما بازهم از نگاه کردن در آینه وحشت دارند. این موضوع اصلا طبیعی نبوده و حتی بسیار جدی است. چرا که در بیشتر موار منجر به بروز دیگر مشکلات روانی نیز در افراد میگردد. از این رو پیگیری آن ضرورت دارد. برای دریافت مشاوره فردی کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه فوبیا آینه می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.
منبع: ترس از آینه
ترس از آینه در افرادی که مبتلا به این اختلال هستند؛ محدود به دیدن خود در آینه نمیشود؛ بلکه این افراد گاهی تصور میکنند که اشیای ماوراء الطبیعی را در آینه میبینند و از این موضوع وحشت دارند. به طور کلی ابتلا به و فوبیاهای مختلف افراد را در معرض مشکلات دیگری نیز قرار میدهد. همچنین نشانه های آن ناتوان کننده بوده و زندگی افراد را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد. فردی را تصور کنید که هیچگاه خود را در آینه نمیبیند. این موضوع هم برای خود او و برای دیگران آزاردهنده خواهد بود. افراد میتوانند این موضوع را تا حدی کنترل نمایند و در این زمینه از روانشناس کمک بگیرند.
به طور کلی نشانه های ترس از آینه و همچنین شدت آنها در افراد مختلف، متفاوت است. اما ترس اصلی این افراد آینه و یا هرگونه شی است که تصویر آنان را بازتاب کند. برخی از علائمی که این افراد تجربه میکنند؛ شامل موارد زیر میشود.
بروز رفتارهای اجتنابی در موارد دیگر
بروز حملات پنیک در هنگام نگاه کردن در آینه
تعریق
بالارفتن ضربان قلب
افزایش ریتم تنفسی
آشفتگی و پریشانی
پایین بودن کیفیت زندگی
اعتماد به نفس پایین
برای درمان ترس از آینه، افراد باید در ابتدا تشخیص دقیقی دریافت نمایند. از آنجایی که گاهی نشانه های این اختلال با دیگر بیماری ها همزمان میشود؛ به همین دلیل تشخیص دقیق آن دشوار بوده و تنها از عهده روانشناس و یا روانپزشک برمیآید. متخصص در ابتدا مدت زمان و همچنین شدت نشانه ها را در فرد بررسی کرده و با توجه به ملاک های تشخیصی کتابچه راهنمای تشخیصی آماری تشخیص نهایی را انجام میدهند. سپس به با توجه به این موضوع راه های درمانی را به فرد پیشنهاد میدهند.
همانطور که گفته شد؛ معمولا همراه با ترس از آینه، اختلالات دیگری نیز همراه با آن بروز میکند. در بیشتر موارد همراه با ترس از آینه اختلالات خلقی، اختلالات اضطرابی و همچنین سومصرف مواد مخدر همراه است. از این رو بهتر است افراد نشانه های این اختلال را کنترل کرده و آن را درمان کنند.
همچنین یافتن علت بروز ترس از آینه نیز میتواند در پیشگیری درمان آن نیز موثر باشد. این موضوع هم ریشه ژنتیکی داشته و هم به دلیل مسائل محیطی اتفاق میافتد. برای مثال در مشاهده مغز افرادی که مبتلا به این اختلال هستند؛ مشخص گردید که آمیگدالای این افراد فعال تر از حالت عادی است. همچنین کودکانی که در سنین کم در معرض موقعیت های جدید و یا ترسناکی قرار میگیرند نیز احتمالا به این اختلال مبتلا میشوند. عوامل ژنتیکی نیز در این مورد موثر بوده و افرادی که یکی از اعضای خانواده آنها مبتلا به ترس آینه و یا یکی از فوبیاهای دیگر هستند؛ بیشتر احتمال دارد که مبتلا به این اختلال شوند.
ترس از آینه انواع مختلفی داشته و بر بخش های مختلفی از زندگی افراد تاثیر میگذارد. در این بخش به توضیح برخی از آنها میپردازیم.